Woningbranden eisen jaarlijks tientallen mensenlevens. Wist je dat de meeste slachtoffers bij een brand vallen door de rook? Rook verspreidt zich razendsnel en is bovendien verstikkend. Als er 's nachts brand uitbreekt is het risico om niet op tijd wakker te worden groot. Je ruikt niet als je slaapt dus je wordt ook niet wakker van een brandgeur.
Verplichting rookmelders
Hoe sneller je gewaarschuwd wordt voor brand, hoe meer tijd je hebt om je woning te verlaten. Rookmelders redden levens. Daarom geldt er ook een rookmelderverplichting in België.
De verplichtingen verschillen per gewest waar je woning is gelokaliseerd. We zetten de verplichtingen per gewest even op een rijtje.
Vlaams gewest
In Vlaanderen is het gemakkelijk. Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om in elke woning voldoende rookmelders te plaatsen, zowel voor woningen als huurwoningen.
Er moet minstens één rookmelder zijn:
- op elke bouwlaag: installeer minstens 1 rookmelder per verdieping, bij voorkeur in de (trap)hal of op de vluchtweg.
- In de kelder of zolder wanneer zich daar een technische installatie bevindt (bijvoorbeeld zekeringkasten, thuisbatterijen, laadpunten, boilers, …)
- In de kelder of zolder waar bewoners direct toegang toe hebben en normaal en onmiddellijk te betreden is.
Welke rookmelder kopen?
De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604. Zowel een rookmelder met vervangbare batterij als niet-vervangbare batterij komen in aanmerking. We raden wel altijd aan om een rookmelder te kopen met ingebouwde batterij van 10 jaar.
Brussels Hoofdstedelijk gewest
Rookmelders zijn nu al verplicht in alle huurwoningen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Vanaf 1 januari 2025 worden in alle woningen rookmelders verplicht. Het aantal te plaatsen rookmelders hangt af van de indeling van de woning.
Er moet minstens één rookmelder zijn:
- in elke gang, overloop of kamer op de weg van de slaapkamer naar de voordeur (de vluchtweg)
- in elke ruimte langs de vluchtweg
- woning met meerdere verdiepingen: in elke ruimte die toegang biedt tot de volgende verdieping zoals een hal of overloop
Welke rookmelder kopen?
De rookmelders moeten:
- een ingebouwde batterij hebben met een levensduur van 10 jaar
- voldoen aan de norm EN 14604
- van het optische type zijn (ionische rookmelders zijn verboden).
Rookmelders op netstroom moeten een noodbatterij hebben zodat ze blijven werken bij stroomuitval.
Opgelet: vanaf 4 of meer toestellen is het verplicht om gekoppelde rookmelders of een gecentraliseerd detectiesysteem te plaatsen. Eigenaars die nu al over 4 of meer niet-gekoppelde rookmelders beschikken, krijgen tot 1 januari 2028 om deze wettelijke verplichting na te komen.
Waals gewest
Ook in het Waals gewest zijn rookmelders verplicht in alle woningen, zowel huurwoningen als eigen woningen.
Er moet minstens één rookmelder zijn:
- per bouwlaag: installeer minstens 1 rookmelder per verdieping, bij voorkeur in de (trap)hal of op de vluchtweg.
Is de bouwlaag groter dan 80m²? Dan moeten er minstens 2 rookmelders geplaatst worden. Plaats de eerste rookmelder in de nachthal of de ruimte die uitkomt op de kamers. De tweede wordt geplaatst in de inkomhal of woonkamer.
Welke rookmelder kopen?
De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604. De rookmelder moet een ingebouwde batterij hebben die minstens 5 jaar meegaat.